Burgerweeshuis wint Geurt Brinkgreve Bokaal 2018

Het Burgerweeshuis heeft op donderdag 13 december de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks door de gemeente Amsterdam uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in Amsterdam.

Geurt Brinkgreve (1917-2005) streed voor het behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. ‘Zijn’ prijs is dan ook bedoeld voor Amsterdamse renovatie– en herbestemmingsprojecten die recht doen aan de cultuurhistorische waarden. Het door Aldo van Eyk ontworpen Burgerweeshuis is na het vertrek van de laatste kinderen in gebruik geweest als academiegebouw en tijdelijk kantoor, maar heeft ook langdurig leeg gestaan.

Na een grondige renovatie wordt het rijksmonument vanaf begin 2018 door BPD gebruikt als hedendaagse kantooromgeving. “Het weeshuis is inmiddels met veel liefde en respect gerestaureerd door Wessel de Jonge architecten en kan zich gelukkig prijzen met een betrokken eigenaar Burgerweeshuis VOF en met de nieuwe gebruiker BPD.

Het team rond Wessel de Jonge en Odette Ex heeft zich geheel in de geest van Van Eyck en het oorspronkelijke ontwerp verdiept, grondig cultuurhistorisch onderzoek verricht en bij ieder onderdeel zich afgevraagd of het origineel is en hoe het teruggebracht kon worden”, aldus de jury in het juryrapport.